Heikki Savola Järkivihreä yrittäjä

Kulttuurivaalit 2019

Kuvittelin vaalikampanjani alussa, että kulttuuri on yksi vaalien kiinnostavimmista aiheista koska kulttuuri on läsnä kaikkialla. Koska olen kulttuurialan yrittäjä ja saan naurettavan vähäisen elantoni nimenomaan kulttuurin tekemisestä, lähinnä kirjallisuudesta ja siihen liittyvistä asioista, yritin nostaa kulttuuria esiin vähän väliä. Mutta aihe ei tuntunut kiinnostavan juuri ketään.

Olin valtavan pettynyt ja siksi aloin muiden ehdokkaiden tapaan puhua päivän politiikkaan nousevista aiheista, sillä niistä minulta joka tapauksessa tivattiin kommentteja joka suunnasta. Kukaan ei kysynyt kulttuurista mitään.

 

Kulttuuri loistaa yhä räikeästi poissaolollaan eduskuntavaalien keskusteluissa. Vaalikoneissa ei ollut oikeastaan mitään kulttuuriin viittaavaa. Aiemmin vaalikoneissa on sentään kysytty jotain sen suuntaista, että kummasta ehdokas mieluummin leikkaisi: kulttuurista vai vanhustenhuollosta. Näissä vaaleissa ei ole kysytty edes sitä. Vastaan silti. Kummastakaan ei ole tarpeen leikata, vaan päin vastoin, kumpikin tarvitsee kipeästi lisää rahaa.

 

Kulttuuri tuottaa elämänsisältöä ja hyvinvointia paljon enemmän kuin mikään muu toiminta. Elämä ilman kulttuuria on oikeastaan mahdotonta, siihen törmää kaikkialla. Vertailun vuoksi, esimerkiksi urheilun voi sulkea kohtuullisen hyvin pois elämästään, mutta ei kulttuuria. Siksi kulttuurista on tullut itsestäänselvyys, jolle ei osata antaa sille kuuluvaa arvoa. Valitettavan usein kulttuuri nähdään harrastuksena tai jonain epämääräisenä puuhasteluna paremman ja ”oikean” tekemisen puutteessa.

 

Suomen kunnat ovat säästöinnostuksissaan leikanneet kulttuuritoiminnasta reiluja viipaleita, mutta läheskään kaikki kuntapäättäjät eivät ole tajunneet leikkaavansa samalla asukkaiden hyvinvoinnista ja samalla jopa kunnan saamasta valtionavusta, joka on ollut sidoksissa järjestettyyn toimintaan, mm. kansalaisopistotoiminnassa.

Koulutuksesta, myös taidekasvatuksesta, leikkaaminen on typerintä leikkauspolitiikkaa mitä voi tehdä. Taidekasvatuksen osuutta tulisi lisätä ja siihen tulisi olla kaikilla oikeus ja mahdollisuus, muutenkin kuin vain peruskoulun tarjoamissa puitteissa.

 

Kulttuurin arvostusta ja tukea on lisättävä, niin valtionosuuksia kuin apurahojakin. Kulttuuri- ja taidealalla jokaisen tukieuron työllistävä merkitys on suuri, sillä monille kulttuurin ammattilaisille valtion rahoitus on elinehto.

Apurahoista suuri osa tulee säätiöiden ja muiden yksityisten tahojen kautta, mutta valtio voi omalta osaltaan lisätä ja laajentaa rahoitustaan niin hanke- kuin alakohtaisesti. Eikä tämä ole vain valtion asia, vaan myös kuntien.

 

Kulttuuri on myös hyvä bisnes. Kulttuurialojen viennissä on suuria mahdollisuuksia, mm. musiikin ja kirjallisuuden aloilla. Vientiä on tehostettava, koska se tuo Suomeen työtä. Kulttuuri työllistää jo nyt Suomessa enemmän kuin metsäteollisuus ja tuottaa Suomen BKT:stä enemmän kuin paperiteollisuus, ja kumpaakin alaa on pidetty Suomen olemassaolon kannalta välttämättöminä.Kulttuurialan palkat tosin eivät ole mitään verrattuna metsäteollisuuden palkkatasoon.

 

Kulttuurin arvo ei näy vain bruttokansantuotteessa, työpaikkojen määrässäjaviennin arvossa, vaan moninaisena kansanterveydellisenä hyötynä kaikissa ikäluokissa. Kulttuuri antaa harrastus- ja työmahdollisuuksien lisäksi elämän sisältöä. Se edesauttaa työssä ja elämässä jaksamista, edistää sosiaalista elämää ja ehkäisee syrjäytymistä.

 

Jokainen tietää varmasti sen tunteen, kun lukee kirjasta sen mitä on aina ajatellut, mutta ei ole osannut koskaan pukea sanoiksi, tai tietää miten hyvältä tuntuu kuunnella kovaa musiikkia, josta saa voimaa. Mikä sellaisen arvo on? Kymmenen euroa vai tuhat euroa? Minusta sitä ei voi mitata rahassa.

 

Esimerkiksi kirjailijalle se tuhat euroa on saattanut olla ratkaiseva apuraha, jolla avulla kirja on pystytty kirjoittamaan. Apuraha auttaa myös takaamaan sen, että aiheesta X on tarjolla lukijoille enemmän kuin kuin yksi tai kaksi kirjaa. Niitä voi olla 20 tai 200 – ja yhtä monta näkökulmaa.

 

Luovan työn tekijöitä, joiden tulot ovat yleensä epäsäännöllisiä mutta säännöllisesti pieniä, perustulo auttaisi todella paljon. Siksi kannatan perustuloa, joka antaa pienituloisille jonkinlaisen taatun toimeentulon.

 

Luovan työn tekijöiden on saatava työstään korvaus siinä missä muiden alojen ammattilaiset. Siksi kannatan vahvaa tekijänoikeussuojaa, riippumatta missä kanavassa työ julkaistaan tai millä vempaimella sitä katsellaan tai kuunnellaan.

 

Suomi tunnetaan maailmalla sivistysvaltiona. Suomi tunnetaan koulutuksestaan ja kulttuuristaan. Siksi on häpeällistä, että kulttuuriin suhtaudutaan puuhasteluna ja ajoittain vaaditaan kaiken tuen vetämistä pois tai ainakin tuen rajua leikkaamista kulttuurilta. Silloin jäljelle jäisi vain markkinoilla menestyvät suuret kulttuuriteollisuuskoneistot, jotka tarjoavat saman siloisen paketin kaikille kuluttajille kaikkialla maailmassa.

 

Jos haluamme suomalaista kulttuuria jatkossakin, silloin ei pidä viedä toimeentuloa suomalaisilta kulttuurintekijöiltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Valitettavasrti täytyy todeta, että tämä on totta: kulttuuri on jäänyt liikaa varjoon vihreiden toimintasuunnitelmissa. Tässä kulttuurilla tarkoitetaan lähinnä eri taiteenaloja, joille löytyy puolestapuhujia Vasemmistoliitossa. Älkäämme olko tässä huonompia.

Käyttäjän heikkisavola kuva
Heikki Savola

Vihreiden kulttuuripoliittinen ohjelma antaa kyllä hyvän pohjan keskustelulle, mutta yleisessä vaalikeskustelussa kaiken kaikkiaan kulttuuria ei juuri näy.

https://www.vihreat.fi/kulttuuripoliittinen-ohjelm...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Uusimman Parnasson pääkirjoituksessa oli kiinnitetty huomiota tähän että taide ja kulttuuri loistaa vain poissaolollaan eduskuntavaaleissa. Sinä olet järjestyksessä toinen kansanedustajaehdokas jonka olen nähnyt mitään sanovan kulttuurista. Ensimmäisenä ehti Mari-Kousa Kuusisto Turusta:

"Suomessa on ihanan rikas ja monipuolinen kulttuurielämä, jota on tärkeä vaalia. On todella arvokasta, että meillä taiteilijan ammatti on tasa-arvoisesti mahdollinen periaatteessa kenelle tahansa, se ei ole rajautunut vain varakkaista perheistä tulevien etuoikeudeksi. Mahdollisuudeksi niille, joiden ei tarvitse kantaa huolta toimeentulostaan. On tärkeää, että taiteilijuuteen on jatkossakin tasa-arvoiset mahdollisuudet perheen tulotasoon ja varakkuuteen katsomatta."

https://www.marikousakuusisto.fi/2019/04/02/kulttu...

Käyttäjän heikkisavola kuva
Heikki Savola Vastaus kommenttiin #3

Hesarissakin oli asiasta tänään kolumni.
Ehdokkaiden sanomisia voi olla vaikea huomata, jos heidän juttunsa pysyvät vain blogeissa tai FB-sivuilla. Kukaan ei voi huomata kaikkea.
Itse olen toiminut kirjojen kustantajana kohta 15 vuotta ja olen puhunut kulttuurin puolesta koko ajan. Mutta koska olen pieni toimija, ääneni ei kuulu kauas.

Tässä linkki esim. viime kesän bloggaukseeni kulttuurista bisneksenä: https://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/lukutoukan-mu...

Toimituksen poiminnat