Heikki Savola Järkivihreä yrittäjä

Onnellisen vanhuuden palvelua vai lumepalveluiden tehotuotantoa

Julkisten palveluiden ulkoistaminen saavutti pari päivää sitten yhden merkkipaalun, kun Valvira keskeytti Kristiinankaupungissa yksityisen hoivakodin toiminnan. Mielestään hyvän diilin tehnyt kaupunki ulkoisti toimintaansa vanhusten hoivakotiin, jossa oli Valviran mukaan useita epäkohtia ja laiminlyöntejä. Yhden asukkaan epäillään kuolleen hoitovirheen vuoksi ja työntekijät ovat useaan otteeseen raportoineet epäkohdista, mm. liian vähäisestä työntekijämäärästä.

Ammattiliittojen mukaan kyse on vain jäävuoren huipusta. On maan tapa, että henkilöstömitoitus on puristettu niin pieneksi kuin mahdollista. Työvuorolistoissa on jopa ns. haamuhoitajia, jotka eivät todellisuudessa edes osallistu hoitotyöhön. Vaikka julkisenkin puolen toiminnassa on kehittämisen varaa, räikeimmät tapaukset löytyvät yksityiseltä puolelta. Sieltä, minne palvelut on ulkoistettu kuntien omista käsistä. Sieltä, missä tuotanto on tehostettu huippuunsa, organisaatiot viilattu ketteriksi ja mitä näitä muita fraaseja onkaan.

Tähän mennessä on ollut turha toivo haaveilla jonkun hoksanneen, että jokin yhtälössä on pielessä kun palveluita myydään kunnille pilkkahintaan verrattuna kunnan omaan tuotantohintaan nähden ja samaan aikaan yksityisten sote-yritysten johtajat ovat valloittaneet ”suurimmat tulonsaajat” -tilaston kärjen.

Tulosta tietenkin syntyy, kun menot kuristetaan mahdollisimman pieniksi. Tämähän on tuttua kaikesta tehotuotannosta. Jotta tulosta syntyy, jonkun pitää tuotantoketjussa tinkiä omastaan - sitä enemmän mitä halvempaa tuotantoa halutaan myydä ja ostaa. Ruuantuotannossa tinkijät ovat tuottajat ja pahimmillaan tuotantoeläimet, vanhustenhuollossa työntekijät ja vanhukset.

Palveluiden ulkoistajien tulisi pohtia nykyistä enemmän, mitä he oikeasti ovat ostamassa. Etsivätkö he vain pienintä mahdollista hintalappua vai laadukasta palvelua eli onnellisia vanhuuden päiviä niille jotka ovat rakentaneet hyvinvointiyhteiskuntaamme vai halpahintaista palveluiden tehotuotantoa, jossa palvelut ovat osaksi pelkkää lumetta.

Suomessa todellakin tarvitaan soteuudistus. Mutta sellainen uudistus, joka tuo hoitoturvaa, takaa hyvät palvelut kaikille koko Suomessa ja pitää rahan siellä missä pitääkin: sotessa tuottamassa valvotusti laadukkaita ja ammattitaitoisia palveluita oikeudenmukaisin työehdoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän EeroKilpinen kuva
Eero Kilpinen

Ei vielä yllättäisi, että näillä sote:n takapiruilla olisi suunnitelmissaan aggressiivinen verosuunnittelu voittojen maksimoimiseksi.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Pääministeri joutui haastattelutunnillaan tmv. vastaamaan samaan aiheeseen ja hänen vastauksensa oli "valvonta" ja tarvittaessa sen lisääminen.
Jatkokysymys hänelle kuului, että mitä "säästöjä" syntyy yksityistämisellä, jos valvontaa joudutaan pian lisäämään?

Malliesimerkkejä peruspalvelujenkin yksityistämisistä on, että tarjouskilpailuja voitetaan ensin alihintaisilla tarjouksilla ja tuottoja ja voittoja tavoitellaan sen jälkeen hinnankorotuksilla ja/tai palvelujen karsimisilla, heikentämisillä, laadun huonontamisella ja mm. vähentämällä työntekijöitä ja korvaamalla ammattilaisia "halvemmilla", maahanmuuttajilla ja vähemmän koulutetuilla.

Moraalinen ja eettinen kysymys kuuluu, voiko lasten, vanhusten, vammaisten ja vastaavien hoito-ja hoivapalvelut olla maksimivoittoja tavoittelevaa, raakaa bisnestä?!

Valtiojohdolta ja poliitikoilta voi myös kysyä, että onko oikein että esim.valtioyhtiö Fortum teki sähkönsiirron ulkoistamisbisnestä ja sähkönsiirron bisneksen saanut kerää nyt maksimivoittoja meiltä, esim. suoran sähkölämmityksen käyttäjiltä...?"

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ei ole Eperin tuotto n3.5% ole kovin kannattavaa?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Niin, mm. "valinnanvapauden" nimissä perustettu, ulkoistettu bisnes voi olla kovaa ja röyhkeää voiton tavoittelua, palvelun ja palvelun laadun kustannuksella,
TAI se voi olla myös "taitamatonta yrittelyä", josta ei ole kenellekään mitään hyötyä-asukkaille ja asiakkaille vain vahinkoa ja mielipahaa.
Kunnallisesti tuotettuun palveluun on helpompi ja nopeampi puuttua ja vaatia ja valvoa korjaustoiminnat ja toiminnan jatko.
- Törkeimmissä laiminlyönneissä vaihtaa välittömästi esim. vetäjä ja johtaja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Esperi ottaa tuottonsa pääosin konsernilainojen koroista jotka ovat jopa 15%.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kun seuraa terveyskeskusten vuodeosastojen ja kotisairaanhoitajien ja lähihoitajien raskasta, vaativaa ja kiireistä työtä, niin on tullut mieleen, että mitenköhän aikanaan oman ikäpolven ja lasten ja lastenlasten ikäpolvien hoidot ja hoivat Suomessa hoituvat...?
- Vieläkö silloinkin pelittää tulevan, uuden soten "valinnanvapaudet", kun julkisen ja yksityisten hoivapalvelut kilpailevat laadussa ja kaikessa muusssa, jotta valitsisimme juuri hedän hoito-ja hoivapalvelut..:?

Vielä nykyiset koti-ja lähisairaanhoitajat jaksavat tuoda vanhusten elämään hoivan ja hoitojen lisäksi iloa ja piristystä, MUTTA säilyykö heidän ammattinsa imago tulevaisuudessa haluttuna nuoremmissa ikäpolvissa ja mitä sitten ellei säily?

Eri väestöryhmien eliniän odotteissa on jopa 10-vuoden eroja.
- Tulee miettineeksi kuinka suureksi lopultakin kasvavat erot varakkaiden, etuoikeutettujen hoivapalveluissa ja köyhempien ja varattomien...?!

Toimituksen poiminnat