Heikki Savola Järkivihreä yrittäjä

Passeja pop up -palveluilla

Kun lakimuutos vahvasta sähköisestä tunnistamisesta tuli voimaan vuoden vaihtuessa, on passien ja kuvallisten henkilökorttien tarve kasvanut. Jos kumpaakaan asiakirjaa ei ennestään ole, sen hakeminen ensimmäistä kertaa edellyttää tunnistuskäyntiä lupapalvelupisteessä. Samoin on myös vanhentuneen kortin tai passin uusimisen kohdalla.

Tunnistuskäynti ei välttämättä onnistu helposti, sillä mm. Uudenmaan pienet kunnat ovat viime vuosina menettäneet viranomaispalveluiden toimipisteitä. Kaikilla kansalaisilla ei kuitenkaan ole yhdenvertaisia mahdollisuuksia ja taitoja asioida internetissä, eivätkä kaikki asiat edes hoidu digitaalisesti. Esim. passin hankinta edellyttää sormenjälkien antamista, eikä se onnistu netin kautta.

Lupapalvelupiste voi olla hankalan joukkoliikenneyhteyden takana, hakijan liikuntakyky saattaa olla rajallinen, eikä kaikilla ei ole omaa omaa autoa tai kyyditsijää apuna. Joistain kolkista Uuttamaata tunnistuskäynti maksaa hakijalle jopa enemmän kuin henkilökortin tai passin hinta.

Siksi palvelut tulisi saada liikkumaan ihmisten luo. Liikkuvat viranomaisten palvelupisteet helpottaisivat pienten kuntien ja kylien asukkaiden elämää - etenkin iäkkäiden ja vähävaraisten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Savolan ehdotus on hyvä!
- Liikkuvat viranomaispalvelut ovat yhdenvartaisuudenkin nimissä vähimmäispalveluja, palveluista "riisuttujen" pienten paikkakuntien asukkaille!

Sote-kriitikoina esiintyvät terveysalan ammattilaisetkin sanoivat, että sote ei tuo "valinnanvapautta" syrjäseuduille, mutta pyörien päällä liikkuvat terveyspalvelut tuovat edes palveluja.

Toimituksen poiminnat