Heikki Savola Järkivihreä yrittäjä

Rahaa, työtä ja perusturvaa

”Vastikkeeton sosiaaliturva” on muotitermi jota käytetään nyt ahkerasti etenkin työttömyysturvasta puhuttaessa. Termin käyttäjien mukaan yhteiskunnan antaman rahan eteen olisi tehtävä jotain eli vastikkeettoman rahan saajan olisi osoitettava että on todellakin tuen arvoinen.

Termin logiikka on siinä, että vastikkeellinen raha on palkkaa eli työstä maksettavaa vastiketta. Ja jos työtä ja palkkaa ei ole, työttömälle maksettava raha on siis vastikkeetonta. On ihan ymmärrettävää, että vastikkeettomuudesta halutaan eroon, sillä sehän tarkoittaa että kaikilla tulisi olla vastikkeellista rahaa eli palkkaa eli työtä.

Täystyöllisyys kuulostaa hyvältä, mutta se on silkkaa utopiaa. Eikä työttömyysaste ole oikeasti se, mitä tilastot kertovat. Työttömien työnhakijoiden joukossa on paljon ihmisiä, jotka kuuluisivat eläkkeelle tai sairauslomalle. Kaiken lisäksi monen työttömän on mahdotonta sijoittua nykyiseen markkinaehtoiseen työelämään.

Työttömyysturva paikkaa yhä useamman suomalaisen taloutta asumistuen ja toimeentulotuen ohella. Toistaiseksi niiden tukien vastineeksi ei ole vaadittu toimeliaisuutta, vaikka se olisikin loogista vastikkeettoman sosiaaliturvan vastustamista.

Vastikkeettomaan sosiaaliturvaan vedotaan myös silloin, kun vastustetaan ajatusta perustulosta. Tämän takana on väärä käsitys, että perustulo olisi bonusraha, joka maksetaan nykyisen sosiaaliturvan päälle. Perustulossa on kyse uudesta byrokratiaa ja tulkinnanvaraisuutta karsivasta sosiaaliturvamallista, joka korvaa nykyisiä etuuksia ja yhdistää siihen kannustavan ja oikeudenmukaisen verotuksen. Keskustelua pitäisikin viedä verotuksen suuntaan, sillä tähän mennessä ei ole juurikaan puhuttu verotuksen sisältämistä perustulomaisista piirteistä.

Työmarkkinoiden jousto ja tehokkuus voisivat kasvaa perustulon myötä paljonkin, mutta se vaatii työelämän ja siihen liittyvien asenteiden muuttumista ennakkoluulottomampaan suuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset